Primaria Comunei
Diosig
Înapoi la:HomeSunteţi la:CULTURA SI TRADITII
Selectaţi limba  
Jud.Bihor Str. Livezilor, nr.32, 417235 Com.Diosig telefon 0259 350198,   fax 0259 350196 primaria.diosig@cjbihor.ro
 
 
 
 
 
 
Consultare
Taxe şi impozite
ON - LINE
Comuna noastra
Proiect
Comunicate de Presa

Consultare Taxe şi impozite ON - LINE

Comuna noastra

Proiect

Comunicate de Presa

 
1. CULTURA
 
 
La nivelul comunei noastre exista  două biserici ortodoxe, o biserică reformată, una catolică, o biserică baptistă şi una penticostală. Cea mai răspândită religie de aici e cea reformată cu biserica cu ceas din centrul comunei construită în anul  1604, forma actuală fiind aceeasi din anul 1864. Biserica baptistă există din anul 1888 (era una din cele trei centre misionare), cu capela construită în anul 1906, la aceea vreme fiind cea mai mare capelă din Europa de Est.
De asemenea pe raza comunei  există  2 cămine culturale cu un numar total  de 450 locuri, o bibliotecă cu un număr de 20.128 de volume.
Anual au loc festivităţi culturale menite să aducă viaţa sociala  în comună şi anume: Zilele Diosigului, Festivalul vinului, Zilele studenţilor din Partium, serbările din cadrul şcolii, Balul Strugurilor, precum şi reproducerea bătăliei de pe Valea din Nyúzó, în memoria bataliei din Diosig şi Almosd din 15 Octombrie 1604
 
 

Monumente:

Pe langa  traditiile pastrate de-a lungul timpului, comuna Diosig are si o serie de monumente şi statui legate de istoria comunitatii si anume:
·         Statuia lui Kossuth: a fost realizată de Gerenday Béla în 1896 şi reprezintă bustul din bronz al lui Kossuth Lajos din tinereţe pe un piedestal. A fost expus în anii: 1896, 1940, 2003 (a fost primul bust de acest gen din Transilvania)
·         Statuia lui Bocskay : a fost realizată de către un necunoscut în 2004, este bustul metalic al lui Bocskay István pe un piedestal şi a fost expus în 2004
·         Stâlp funerar al eroilor romani din războiul pentru libertate în 1848-1849 realizat în  1990 şi este un stâlp omagial cioplit din lemn.
·         Monumentul soldaţilor români morţi în bătălia din 4 Septembrie, 1940, in cinstea Locotenentului Lazăr
·         Stâlp funerar în memoria bătăliei din Diosig şi Álmosd : a fost expus în anul 2003
·         Piatră comemorativă în memoria bătăliei din Diosig şi Álmosd, realizată  în 2004, e o piatră din stâncă montată în beton si se  află la locul bătăliei (valea din Nyúzo)
·         Monumentul soldaţilor români localnici morţi în bătălia din 4 Septembrie, 1940, făcut în 2004, din plăci de marmură montate în beton, în faţa bisericii ortodoxe din Horea.
·         Cruce comemorativa din strada Infratirii ridicata in memoria soldaţilor români morţi în bătălia din 4 Septembrie 1940
·         Troita ridicata in curtea Bisericii ortodoxe din strada  Infratirii realizata in anul 2010
·         Placa de marmură făcută în memoria lui Bocskay István şi a bătăliei din Diosig şi Álmosd: s-a făcut în 1994, e din marmură albă cu inscripţie aurită, pusă pe peretele interior în partea estică al bisericii reformate
·         Placa comemorativă a episcopului Diószegi Kiss István : a fost realizată în anul 1994, e din marmură albă cu inscripţie aurită, fixată pe peretele interior în partea estică al bisericii reformate
·         Placa comemorativă a lui Mikecs László făcută în septembrie, 2003, este o placă de marmură şi se găseşte pe peretele parohiei romano-catolică.
·         Placa comemorativa în memoria lui Szecheny Istvan, capitan al regimului de cavalerie Hessen-Homburg, cel mai mare patriot maghiar un militant inflacarat al cauzelor comunitare, placa reamplasată în anul 2006 pe peretele exterior al primarie din comuna,  cladire în care acesta  a locuit timp de 5 ani în perioada1820-1825.
·         Placa comemorativă a lui Simonyi József:  realizată în august, 2005, se găseşte pe peretele parohiei romano-catolice.
 
 
 
 

        2.        TRADITII

 

Zilele Comunei  Diosig

„Festivalul Cultural sportiv Zilele Diosigului” reprezinta o alta traditie a localitatii. In fiecare an in ultimul weekend al lunii august se sarbatoresc zilele comunei. Evenimentul este organizat in cele mai mici detalii cu implicarea tuturor membrilor comunitatii si desfasoara un program care cuprinde prezentări din diferite domenii, expoziţii de pictură, concursuri de şah, concursul international de ceaune, întreceri sportive, concursul de atelaje, concerte, fiind o ocazie de relaţionare şi de dezvoltare a relaţiilor interumane. La eveniment vin oameni de seama din diferite locuri. Un exemplu în acest sens este faptul că în fiecare an, cu ocazia acestui eveniment un grup de francezi vizitează Diosigul, comuna noastă fiind înfrătită cu Fontenay Le Comte din Franta, dar şi cu comuna Diosig din Slovacia. Se realizează în acest fel un schimb de experienţă, un grup de români plecând anual, la rândul lor, în Franţa.
 

Balul strugurilor

In fiecare toamna odata cu terminarea procesului de cules al strugurilor are loc in comuna un bal al strugurilor gazduit in Caminul cultural. Pentru a-i anunta pe  localnici, tinerii umbla pe strazile comunei in trasuri, carute si anunta balul. Aceasta traditie are origini maghiare.
 

Bătălia de pe Valea din Nyúzó

Toamna se organizeaza in comuna reproducerea unui eveniment istoric si anume : Bătălia de pe Valea din Nyúzó, organizata în memoria bataliei din Diosig şi Almosd din 15 Octombrie 1604. Evenimentul are ca  si locatie de desfasurare exact locul bataliei aflat la granita cu Ungaria. Acest evenimet este organizat doar de cativa ani insa se doreste a fi o traditie ce trebuie pastrata an de an.
 

Concursul anual de vinuri

Din cele mai vechi timpuri Diosigul a fost renumit pentru cultivarea viţei de vie. O mare contribuţie la renumele comunităţii noastre a avut-o de-a lungul timpului  Podgoria Diosig, având cele mai renumite soiuri de struguri de vin şi de masă, cu vinuri recunoscute mai ales în zona de vest a ţării, dar şi in străinătate. Anual, în comună sunt organizate concursuri de degustări ale vinurilor produse de localnici, dar şi de cultivatorii de viţă de vie din împrejurimi.
 
 
 
Ultimele pagini vizitate de dvs: