Hegyközpályi Polgármesteri Hivatal
Vissza:HomeÖn itt van:HAGYOMáNYOK ES KULTURA
Válasszon nyelvet  
Jud.Bihor Str. Livezilor, nr.32, 417235 Com.Diosig telefon 0259 350198,   fax 0259 350196 primaria.diosig@cjbihor.ro
 
 
 
 
 
 
        Consultare

     Taxe şi impozite

         ON - LINE

 

     Comuna noastra

 

 

     e-Formulare

 

   Comunicate de Presa

Consultare Taxe şi impozite ON - LINE

Comuna noastra

Proiect

Comunicate de Presa

 

KULTÚRA

 
 
 

Községünkben egy református, egy római katólikus, két ortodox templom, egy baptista és egy pünkösdista imaház található. A település központjában található református templom 1604-ben épült az egykori diószegi vár köveiből épült. A római katólikus templom 1725 körül épült míg a baptista imaház 1888-ban épült a fő épület pedig 1906-ban ami akkoriban közép Európa legnagyob imaháza volt.


Emlékművek


Az évek során megörzött hagyományok mellett Bihardiószeg több emlékművel és szoborral emlékezik közössége történelmére.


Kossuth Lajos mellszobra: ami Gerenday Béla szobrász készített 1896-ban, bronzból készült mellszobor a fiatal Kossuth Lajost ábrázolja. 1896-ban avatták fel ;1940-ben és 2003-ban kerül ujra a talapzatára.


Bocskai István mellszobra: A református templom kertjében 2004-ben felállított mellszobornak ismeretlen az alkotója.
Az 1948-49-es szabadságharc hőseinek állít emléket a református templom kertjében felállított kopjafa.


 A Bihardiószeg-Álmosdi győztes csata emlékére 1990-ben állított kopjafa , ugyancsak a református templom kertjében található.


 A Bihardiószeg-Álmosdi győztes csata emlékére 2004-ben felállított emlékszikla a csata szinhelyén,a Nyúzóvölgyben, található.


 Bocskai István és a Diószegi – Álmosdi csata emléktáblája 1994-ben készült fehér márványból, aranyozott betűkkel; a református templom belső, keleti falán található.


Diószegi Kiss István emléktáblája 1994-ben került kihelyezésre a református templom, belső, keleti falára;fehér márványból készült aranyozott betűkkel;


Mikecs László márvány emléktáblája a római katólikus parókia falán található 2003 szeptemberétől;


A Széchenyi emléktáblát 1908-ban helyezték a mai polgármesteri hivatal épületének utcai falára, emléket állítva Széchenyi Istvánnak, alegnagyobb magyarnak,a közügyek lelkes harcosának,aki mint a hessen – habsburgi huszárezred kapitánya,1820 és 1825 között ebben az épületben lakott.1919-ben a táblát kivetették majd 1941-ben visszahelyezték;a II. Világháború után befalazzák,1968-ban kiemelték és összetörték; 2006-ban újult meg;


Simonyi József emléktábla;2005-ben készült és a római katólikus parókia épületének falán található;


A román katonák emlékműve, az 1940 szeptember 4-i incidens áldozatára Lazăr hadnagyra emlékszik.


Az 1940 szeptember 4-i inidensben elhalálozott helybeli román katonák Emléműve 2004-ben készült,betonba öntött márvány tábla,a Horea utcai ortodox templom előtt található.


Emlékkereszt, az Înfrăţirii utcai ortodox templomnál az 1940 szeptember 4-i incidens román katonai áldozataira emlékeztet.


Szentháromság emlékkereszt az Înfrăţirii utcai ortodox templom előtt található, 2010-ben készült.

 

Kulturális intézmények


Kulturotthon


Cím: Livezilor utca 146 szám
Kapcsolattartó személy: Petruc József
Nyitva tartás: alkalmi

 

 

Kulturotthon


Elérhetőség: Horea utca 120/a szám
Nyitvatartás: alkalmi


Könyvtár
Cím: Argeşului utca 13 szám
Könyvtáros: Durkó Irén
Nyitva tartás: naponta 12-16 óra között

 

Hagyományok
 
Diószegi napok- rendezvénysorozat
      
Hagyománnnyá vált községünkben, az ebben az évben XV. alkalommal megrendezésre kerülő, Diószegi napok rendezvénysorozat, mely augusztus hónap utolsó napjára datálódik. A kulturális és sportrendezvényeket egyaránt magába foglaló ünnepségen  szervezésében a közösségünk apraja- nagyja kiveszi részét.
Az ide látogató közönséget különböző  programokkal, a helyi képzőművészek kiállításával, sakkversennyel, bográcsfőző versennyel, sportversenyekkel,fogathajtó versennyel, hazai és külföldi előadók koncertjeivel,várjuk.
Községünk partnerkapcsolatban áll a Franciaországi Fontenay le Comte településsel és a Szlovákiai Diószeg községgel. Ez alkalommal partnertelepülésünkről is érkeznek vendégek.
 
 
Szüreti bál
 

 Szüret után, minden ősszel, eljön a szüreti bál ideje, melyet községünkben is nagy sikerrel rendeznek meg minden évben. Már kora délután a fiatalok lovaskocsikkal elindulnak, hivogatnak az esti bálra. Nótázva, kedvet csinálva a lakosságnak a bálhoz. Este pedig, a szüreti táncosok látványos táncával kezdetét veszi a hajnalig tartó vigadalom.
 A Nyúzó völgyi csataimitáció
Minden augusztusban(tavaly már 5. alkalommal) megrendezésre kerül Bihardiószeg és Álmosd határában levő Nyúzóvölgyben, Bocskai István Erdélyi fejedelem 1904 október 15-i győztes csatáját megelevenítő jelenet.
 
 
Bihardiószegi borverseny
 

    Bihardiószegen a szőlőtermesztés nagyon nagy múltra tekint vissza, mivel már a Nagyegyedi apátság ideje alatt is foglalkoztak szőlőtermesztéssel.
A hires diószegi borok a történelem folyamán a világ minden részére eljutottak, még a kinai császár asztalára is.
Ezt a hirnevet szeretnénk újra éleszteni az évente megrendezett borersenyekkel, amely már az idén 10. alkalommal került megrendezésre.
 
Utolsó oldalakat látogatott meg: